NGS Architects’ landscape architecture for the 0/2 Mudon Villa is remarkable and well-thought-out!

The initial brief exercise comprised of space planning whereby we could optimise efficiency for each space. We then looked at the efficiency of how the spaces were going to be used and the interconnectivity of those spaces to each other. Safety was a very important aspect for the client as they have three young children under the age of ten. Glass barriers with barrier doors were placed to prevent access to pool areas unsupervised. The final stage was to create a precedent study and a design concept that met the clients brief. “The design and structure of this project is inspired from the clients/family lifestyle as well as the current economic situation. A lot of projects during this period have been modified to cater towards the effects of the pandemic situation,” says Nail Sherif , founder and principal designer at NGS Architects.

The unique lifestyle of this family allowed for a larger scope of creativity. A family consisting of three young children, husband and wife, and a close net family of brothers, sisters, and Parents/Grandparents, the client’s work-life had changed. The pandemic resulted in them spending more time at home, halted all business travels, and the need to create a harmonious environment whereby everyone’s needs could be met. The set out would function as a workplace/ to cater for family members to get together as well as a place to relax and act as holiday destination at the same time.

The clients brief was very concise, to create zones for greeting guests, work, play area for the kids, swim/spa, an outdoor dining, and BBQ area overlooking the Pool. The project is fully automated (sound/light/Wi-Fi) and controlled from the palm of of the hands.

The landscape architecture was mindfully created to allow for a dreamy experience whereby one would feel to be in a different world to that of the villa structure. The contrast somehow works to serve the property as a unique whole. The arabesque modern touch to the villa with the contemporary minimal touch of the garden brings two worlds together in harmony during the daytime as well as the nighttime. There are several practical and useful features throughout.

The extended terrace to the back allows the family to seat all together to appreciate the swimming pool and not worry about space constraints. The existing wooden pergola legs were taken out and the pergola was strung back by high tension s/s wire rods to free up space for movement. The walking path in front of the man Cave allows the children to play with their bikes in a circular/triangular motion. Glass barrier gates protect all from injury whether it be for children accessing the pool unattended by adults or people falling due to level differences.